Ágnes
-1 °C
2 °C

Letartóztatták Pinochet feleségét és négy gyerekét

MTI
2006.01.23. 17:38

Letartóztatták és vád alá helyezték adócsalás miatt hétfőn Chilében Augusto Pinochet volt diktátor feleségét és négy gyermekét. A vádemelésre az egykori tábornok-elnök titkos külföldi bankszámlái körüli vizsgálattal kapcsolatban került sor.

Pinochet felesége, Lucía Hiriart és négy gyermeke, Lucía, Jacqueline, María Verónica és Marco Antonio mellett ugyancsak az igazságszolgáltatás elé kell állnia Mónica Ananíasnak, a diktátor egykori titkárnőjének, Oscar Aitkennek, volt bizalmi emberének, továbbá Marco Antonio feleségének, María Soledad Olavénak.

A vád valamennyiük ellen adóbevallás elmulasztása, amelynek révén mintegy 8 millió dolláros adócsalást követtek el. Pinochet gyermekei közül csak a legidősebb, Augusto ellen nem indult eljárás az ügyben. Carlos Cerda bíró egyelőre engedélyezte, hogy a Pinochet-család tagjai 560-tól 5600 dollárig terjedő óvadék ellenében szabadlábon védekezzenek.

Megfigyelők szerint a 90 éves Pinochetet előbb állíthatják bíróság elé adóbűntettek miatt Chilében, mint az emberijogsértések ügyében. A tábornokot az adócsalás miatt vád alá helyezték, míg az 1973 és 1990 közötti diktatúra idején elkövetett gyilkosságokban, emberek eltüntetésében, megkínzásában való részessége ügyében még csak most folyik a jogi eljárás előkészítése.