Zelma, Rajmund
-6 °C
1 °C

Konzervatív jelölt lehet az Egyesült Államok új főbírója

Index, MTI
2006.01.24. 19:39

Jóváhagyta a konzervatív Samuel J. Alito főbírói kinevezését az amerikai szenátus jogi biztottsága. A döntést a republikánus bizottsági tagok támogatták, a demokraták ellenezték. Ezzel valószínűleg az utolsó akadály is elhárult Alito bírói kinevezése előtt, azaz az eddig megosztott amerikai Legfelsőbb Bíróság egyértelműen konzervatív többségű lesz.

Alito korábban az abortusz betiltását pártoló indítványokat képviselt, bár meghallgatásain tagadta, hogy tervezné a művi terhességmegszakítás betiltását.

Alito kinevezését már csak a kongresszusnak kell szentesítenie. A törvényhozás két háza együttes ülésen szavaz a jelöltről. Mivel mindkét házban többségben vannak a republikánusok, elvileg nem lehet akadálya a kinevezésnek. A demokratáknak már csak az obstrukció lehetősége maradt meg. A párt mérsékelt képvisleői azonban még tavaly egyezséget kötöttek a republikánusok mérsékeltjeivel, melyben vállalták, hogy nem folyamodnak obstrukcióhoz. Kérdés, hogy Alito jelölését nem tekintik-e a mérsékelt bírók kinevezését indítványozó megállapodás felrúgásának.