Vince, Artúr
-6 °C
2 °C

Carlos beperelte Franciaországot

MTI
2006.01.25. 12:00
A világ egyik legismertebb terroristája, az immár 12 éve rács mögött lévő Carlos a strasbourgi Emberi Jogok Európai Bíróságánál beperelte Franciaországot fogva tartásának körülményeiért, s a testület szerdán kezdte meg beadványának fellebbviteli tárgyalását.

Carlos - eredeti nevén Ilich Ramírez Sánchez - azt kifogásolja, hogy a francia hatóságok elfogásától (1994 augusztusától) egészen 2002 októberéig teljes elszigeteltségben őrizték, ami szerinte sérti az Emberi Jogok Európai Egyezménye 3. cikkét. Ez a rendelkezés tiltja az embertelen és megalázó bánásmódot. A panaszt a strasbourgi bíróság tavaly januárban első fokon elutasította, de Carlos fellebbezett.

A venezuelai Carlost 1994 augusztusában fogták el a francia titkosszolgálatok Szudánban, s 1997 végén életfogytiglani börtönre ítélték egy hármas gyilkosság miatt. Büntetését az egyik legszigorúbb francia fegyintézetben, a Párizs külvárosában lévő fresnes-i börtönben tölti, s fogva tartásának körülményei miatt 2004 végén néhány napig éhségsztrájkot is folytatott.