Valér
4 °C
8 °C

A hadsereg tisztjei segíthették Mladicsot

MTI
2006.01.27. 14:15

A szerbia-montenegrói hadsereg egyes tisztjei kapcsolatban álltak Ratko Mladic háborús bűnössel, jelek szerint a hadsereg keményvonalasai bújtatják őt - közölte egy kormánytisztviselő.

Rasim Ljajic, a volt Jugoszlávia területén elkövetett háborús bűnöket vizsgáló hágai Nemzetközi Törvényszékkel való együttműködésért felelős belgrádi kormánytanács elnöke csütörtökön késő este nyilatkozott a kérdésről a belgrádi Studio B tévében. Elmondta: a védelmi tárca a jövő héten jelentést tesz közzé arról, hogy ki tart kapcsolatot az egykori boszniai szerb hadseregparancsnokkal és arról, hogy mit tudott meg a katonai hírszerzés Mladic és más szökésben lévő, keresett személyek tartózkodási helyéről. Hozzátette, hogy a védelmi tárca vizsgálata fényt derített arra, hogy a hadseregből egyes személyek kapcsolatban voltak Mladiccsal és segítették a bújkálásban.

Zoran Stankovic szerbia-montenegrói védelmi miniszter tavaly december végén elismerte, hogy részben a hadsereg mulasztásai miatt van még mindig szökésben Mladic. Azt ígérte, hogy az idei év elején a katonai hírszerzés parancsnoka nyilvánosságra is hozza azt, hogy milyen hiányosságok történtek. Azt egyelőre nem tudni, hogy ezekkel a mulasztásokkal kapcsolatba hozható-e az a belgrádi hír, miszerint Stankovic megszüntette a minisztériumban a katonai biztonsági szolgálatot és a katonai hírszerző ügynökséget felügyelő osztályt, és közvetlenül saját hatáskörébe vonta a két szakszolgálat felügyeletét (az osztály vezetőjét már tavaly menesztették posztjáról).