Beáta, Izolda, Lea
-4 °C
4 °C

A Hamász meglepte az izraeli titkosszolgálatokat

MTI
2006.01.27. 16:59

Az izraeli titkosszolgálatok, amelyek azzal dicsekedtek, hogy súlyos csapásokat mértek a Hamászra, igencsak meglepődtek a szélsőséges iszlám mozgalomnak a palesztin parlamenti választásokon aratott nagyarányú győzelme láttán.

A Jediót Ahronót, a nagy példányszámú izraeli napilap a hírszerzés hibáját egyenesen az 1973-as jóm-kipúri háború előtti melléfogásához hasonlította. Akkor Izrael az utolsó pillanatig nem hitte el, hogy Egyiptom és Szíria megtámadhatja.

Éles kritikák hangzottak el a Sin Bét - az izraeli titkosszolgálat - címére egy rögtönzött kormányzati értekezleten is. "Ha egy, az orrunk előtt zajló jelenség esetében ekkorát tévednek a titkosszolgálatok, hogyan tudhatjuk meg azt, ha egy ország háborúra készül ellenünk?" - fakadt ki Saul Mofaz védelmi miniszter.

Ugyanakkor Mofaz állítólag már tavaly júniusban kapott olyan szakértői jelentést, amely figyelmeztette: fennáll a lehetőség, hogy a Hamász vegye át a hatalmat. A védelmi minisztert meglepte az értékelés, de nem tulajdonított neki különösebb jelentőséget, és nem tett az ügyben semmit.