Aladár, Álmos
-1 °C
1 °C

Folytatódik Szaddám Huszein pere

MTI
2006.01.29. 11:31
A vádlottak jelenlétében folytatódott Szaddám Huszeinnek és hét társának a pere vasárnap Bagdadban a rendkívüli iraki törvényszéken, az egyik vádlottat, Barzan Ibrahim al-Haszan at-Tíkritit röviddel a tárgyalás kezdete után kiutasították a teremből.

Barzant, az iraki titkosszolgálat volt főnökét a tárgyalás megkezdése után röviddel két őr vezette el az új főbíró, Rauf Rasid Abdel Rahman utasítására, miután nem volt hajlandó nyugton maradni és szidalmazta a bíróságot.

A védelem képviselői és Szaddám Huszein elhagyták a tárgyalótermet.

A kurd Rauf Rasid Abdel Rahman a szintén kurd Rizkar Amin helyére lépett. Amin feltehetően azért mondott le, mert megelégelte a személyét ért bírálatokat. Azzal vádolták, hogy a per során nem elég határozott a rendkívül harcosan fellépő Szaddám Huszeinnel és hét vádlott-társával szemben.

Szaddám Huszeinnek és alvezéreinek a perben Dudzsail síita falu 148 lakosának lemészárlása miatt kell felelniük, amit az elnök 1982-ben a konvoja elleni merényletkísérlet után, megtorlásul rendelt el.

A tárgyalás során várhatóan újabb tanúkat hallgatnak meg. A vasárnapi a nyolcadik tárgyalási nap, eredetileg keddre tűzték ki, de elnapolták, hivatalos magyarázat szerint amiatt, hogy egyes tanúk Szaúd-Arábiában voltak zarándoklaton.