Szilárda
0 °C
6 °C

Letartóztatták Ratko Mladic testőrségének volt parancsnokát

MTI
2006.01.29. 12:33
Letartóztatták Szerbiában Ratko Mladic volt boszniai szerb hadseregparancsnok testőrségének egykori parancsnokát azzal a gyanúval, hogy segítette a bujkálásban a srebrenicai népirtás fővádlottjának tartott hágai szökevényt.

A hírt a vasárnap megjelent Politika című belgrádi napilapnak nyilatkozva erősítette meg Vladimir Vukcevic, a feltételezett háborús bűnösök felett ítélkező belgrádi különbíróság főügyésze. Jovo Djogót csütörtökön tartóztatták le, pénteken vizsgálóbíró elé állították, aki harmincnapos előzetes letartóztatásba helyezte a gyanúsítottat.

A Politika már szombaton megszellőztette belügyi forrásokra hivatkozva ezt a hírt, de kételyek merültek fel a lapértesülés hitelességével kapcsolatosan, mivel Zoran Stojkovic szerbiai igazságügyi miniszter közölte, hogy semmit se tud róla.

Djogo elfogása az első kézzelfogható jele annak, hogy a szerbiai hatóságok valóban hozzáláttak a Mladicot oltalmazó hálózat felszámolásához. Vukcevic nemrégiben figyelmeztette Mladic támogatóit, hogy a szökevény segítése bűncselekménynek számít. A belgrádi sajtó úgy értelmezte akkoriban a meglepő bejelentést, hogy hamarosan megkezdődik a tábornokot oltalmazó bűnszövetkezet felgöngyölítése.

Újabb fejlemény volt, hogy Rasim Ljajic, a volt Jugoszlávia területén elkövetett háborús bűnöket vizsgáló hágai Nemzetközi Törvényszékkel való együttműködésért felelős belgrádi kormánytanács elnöke csütörtökön első ízben ismerte el, hogy a hadsereg egyes tisztjei bújtatták a nyolcezer halálos áldozatot követelő srebrenicai népirtás főfelelősének tartott tábornokot. Az erről szóló jelentés kivonatát a jövő héten teszi közzé a védelmi minisztérium.

Jovo Djogo a boszniai szerb hadsereg nyugdíjazott ezredese, a Politika szerint sosem szolgált a szerbia-montenegrói hadseregben. Mladic támogatása miatt az Európai Unió és az Egyesült Államok is "feketelistára" tette őt, megtiltotta számára a belépést területére.