Piroska
-2 °C
5 °C

Összetűzések neonácik és baloldaliak között Stuttgartban

MTI
2006.01.29. 12:33
Több mint harminc ember sebesült meg szombaton Stuttgartban neonácik, baloldaliak és a rendőrség összecsapásaiban - közölte a rendőrség.

A rendfenntartók kilenc embert őrizetbe vettek, a sebesültek között három rendőr és tíz járókelő is volt. Mint a rendőrség fogalmazott, az egyik őrizetbe vett személy ellenállását a rendőrségi kocsiban "jelentős testi erőszak alkalmazásával tudták csak megtörni", az illető nekiesett az egyik ülés szélének, az arcán súlyos sérüléseket szenvedett.

Körülbelül 250-300 szélsőjobboldali tüntetett először, általában felvonulások betiltásai ellen és a véleményszabadságért. Az antifasiszták tartományi szervezetének ellendemonstrációra mozgósító felhívását mintegy kétezer ember követte. Nyolcszáz rendőrt mozgósítottak.

A kilengésekre akkor került sor, amikor a baloldaliak tüntetésük feloszlatása után Stuttgart egy másik részében meg akarták hiúsítani a szélsőjobb tüntető menetét. Amikor a szélsőjobboldaliak útjukba kerültek, verekedés tört ki, húsz szélsőjobboldali megsebesült. Vétlen járókelők is a csetepaté áldozatául estek. A lovas rendőrökre fadarabok és üvegek is záporoztak, úgynevezett füstbombákat is bevetettek.

A további atrocitások elkerülésére a szélsőjobboldaliak rendőrségi kísérettel különbuszokon elhagyták a várost.