Sára, Márió
2 °C
6 °C

Irán szerint csak tárgyalásokkal oldható meg a nukleáris probléma

MTI
2006.01.29. 13:16
Teherán szerint a tárgyalások és nem a fenyegetések jelenthetik az Európával való megegyezés kulcsát a vitatott iráni atomprogram ügyében, és a kemény intézkedések csak kemény válaszlépéseket szülhetnek.

A Nemzetközi Atomenergia-ügynökség (NAÜ) kormányzótanácsa jövő csütörtökön ül össze Bécsben annak megvitatására, hogy az ENSZ Biztonsági Tanácsa elé utalják-e a kérdést.

Hamid Reza Aszefi iráni külügyi szóvivő vasárnapi sajtóértekezletén azt hangoztatta, hogy továbbra is nyitva áll az ajtó Irán és Európa kompromisszuma előtt. "A párbeszéd az egyetlen megoldás - mondta a szóvivő. - Az európaiaknak nem lenne szabad elhamarkodottan cselekedniük. Tudniuk kellene, hogy tárgyalásokból születhet a megegyezés."

"A feszültség szítása Iránban is keményíteni fogja a hangulatot" - folytatta Aszefi, aki szerint az ügy "bárhová máshová, mint a NAÜ elé utalása egyetlen problémát sem oldhat meg".

A szóvivő azt is mondta az újságíróknak, hogy Irán megadta a válaszokat a NAÜ ellenőreinek egy korábbi észak-teheráni létesítménnyel kapcsolatban, amelyet földig romboltak, és a helyén parkot létesítettek. A lavizáni üzemre utalt, ahol amerikai állítások szerint Irán olyan kísérleteket folytatott, amelyeknek közük lehetett az atomfegyvergyártáshoz.

Aszefi szerint Ollie Heinonen, a NAÜ biztonsági kérdésekért felelős igazgatóhelyettese a válaszokkal elégedetten távozott Iránból. Erről nem mondott többet a szóvivő.

A sajtóértekezleten szó volt az urániumdúsítással kapcsolatos iráni-orosz tárgyalásokról is. Aszafi közölte, hogy a tárgyalások folytatódnak, a két fél megvitatja a dúsításra vonatkozó terv részleteit és egy más országokat magában foglaló tervet is. Mint mondta, Kína lehetne az egyik olyan ország, amely csatlakozhat a projekthez.

Másfél napos londoni látogatásra indul vasárnap Condoleezza Rice amerikai külügyminiszter, és megbeszéléseinek fő témái között szerepel az iráni atomdosszié is.