Gerzson
-3 °C
2 °C

Az al-Aksza Mártírjainak Brigádjai követeli a Fatah távozását

MTI
2006.01.29. 15:49
A Mahmúd Abbász palesztin elnök vezette Fatah központi bizottságának lemondását követelte vasárnap nyilvánosan a mozgalomhoz kötődő al-Aksza Mártírjainak Brigádjai fegyveres csoport, miután a Fatah súlyos vereséget szenvedett a Hamásztól az e heti palesztin törvényhozási választásokon.

"Felszólítjuk az al-Aksza Mártírjainak Brigádjai minden frakcióját, hogy egyesüljenek egyetlen parancsnokság alatt, a Fatah központi bizottságát pedig arra, hogy haladéktalanul mondjon le" - jelentette ki gázai sajtóértekezletén Abu Mohammed, a brigádok egyik szóvivője. Hozzátette, hogy csoportja "tiszteletben tartja a választási eredményeket", és "rendkívüli bizottság" alakítását szorgalmazta mozgalma számára.

Az eddig kormányzó Fatah híveinek ezrei tüntettek péntek óta a Gázai övezetben és Ciszjordániában, követelve Abbász és a többi vezető lemondását, akiket felelősnek tartanak a fájdalmas kudarcért. A Gázai övezetben a Fatah és a Hamász híveinek fegyveres összecsapásaiban kilencen sérültek meg, köztük a biztonsági erők öt tagja Hán-Júniszban és környékén.

A ciszjordániai Rámalláhban vasárnap összeül Mahmúd Abbász elnökletével a Fatah központi bizottsága, hogy megvitassa az esetleges kormányalakítást a Hamásszal, mielőtt hétfőn Gázában találkozik a győztes szervezet vezetőivel. A vasárnapi ülésen a központi bizottság megvizsgálja "a választások következményeit és a Hamásszal szemben tanúsítandó magatartást" - mondta egy név nélkül nyilatkozó KB-tag. Mindamellett bizonyosra vette - "tekintve a bennünket elválasztó nézetkülönbségeket" -, hogy a Fatah nem vehet részt egy koalíciós kormányban.