Bernadett
0 °C
4 °C

Egy hónap alatt 11 nemzeti vízumot adtak ki

MTI
2006.02.01. 12:23

Az eltelt egy hónapban az érintett négy országban összesen 44-en nyújtottak be kérelmet a nemzeti vízum megszerzése érdekében, és közülük 11 személy számára már ki is állították az okmányt, mondta a külügyi szóvivő szerdai budapesti tájékoztatóján.

A nemzeti vízum megszerzésének feltételeivel kapcsolatban januárban 2377 érdeklődő jelentkezett, a legtöbben Ukrajnából, közölte Polgár Viktor. Románia, Horvátország, Szerbia-Montenegró, valamint Ukrajna állampolgárai 2006. január 1-től díjmentesen kérelmezhetik az úgynevezett nemzeti vízum kiadását hosszabb magyarországi tartózkodásra a négy országban található tíz magyar külképviseleten, nagykövetségeken és főkonzulátusokon.

Az új, speciális tartózkodási vízum többszöri beutazásra jogosít, és három hónapnál hosszabb tartózkodást tesz lehetővé mindazok számára, akik a magyar nyelv gyakorlása, a kulturális, nemzeti identitás megőrzése, az állami felsőfokú oktatáson kívüli tanulmányok folytatása, illetve családi kapcsolataik ápolása céljából kívánnak Magyarországon tartózkodni.