Sára, Márió
2 °C
6 °C

Pozsony emlékművet állít a hejcei tragédia áldozatainak

MTI
2006.02.01. 13:47

Hatvanhét millió korona kártérítést osztanak el a hejcei szlovák repülőgép-szerencsétlenség áldozatainak hozzátartozói között - döntött szerdán a pozsonyi kormány, egyszersmind elhatározta, hogy emlékművet emel a szerencsétlenség helyszínén, Hejcén.

A koszovói békemisszióból hazatérő szlovák katonai szállító repülőgép január 19-én eddig ismeretlen okból nekirepült a Hejce község határában álló Borsó-hegynek. A fedélzeten utazó 43 katona közül egyedül a 27 éves Martin Farkas élte túl a balesetet, aki jelenleg még a kassai kórházban lábadozik.

A katonák és a rendőrök szociális biztosítását szabályozó törvény értelmében adható legmagasabb kártérítésre még a szerencsétlenség miatt azóta leköszönt védelmi miniszter, Juraj Liska terjesztette elő a javaslatot. Az áldozatok között egy civil személy is volt, akinek hozzátartozói a vonatkozó jogszabály értelmében nem lennének jogosultak a kártérítésre (jóllehet a védelmi tárcánál dolgozott és korábban tisztként szolgált), a kormány azonban az ő hozzátartozóit is kártalanítja.

A szlovák kormány szerdai ülésén arról is döntés született, hogy megépítik a hejceiek által indítványozott emlékművet a szerencsétlenség helyszínén, a Borsod Abaúj Zemplén megyei Borsó-hegyen.