Emőke
-4 °C
9 °C

'Magányos farkas' késelt a moszkvai zsinagógában

MTI
2006.02.02. 15:09

Beszámítható elmeállapotban volt, így akár életfogytiglani börtönbüntetést kaphat az az antiszemita orosz fiatalember, aki január 11-én nyolc hívőt késelt meg egy moszkvai zsinagógában - közölte a moszkvai főügyész csütörtökön.

A szakértői vizsgálatok szerint a húszéves Alekszandr Kopcev teljes mértékben tudatában volt tette súlyának az elkövetés pillanatában, még úgy is, hogy szkizoid személyiségzavarokkal küzd. Így a főügyészség vallási és faji okokból elkövetett szándékos emberölési kísérlet címén emel vádat Kopcev ellen, akit a büntető törvénykönyv alapján 8-tól 20 évig terjedő vagy akár életfogytiglani börtönbüntetésre ítélhet a bíróság - mondta el Anatolij Zujev moszkvai főügyész televíziós kamerák előtt.

Három 18 éves fiatalembert, a rabbit, a biztonsági főnököt és a zsinagóga több más alkalmazottját kellett kórházba szállítani azt követően, hogy Kopcev az esti ima alatt behatolt a belvárosi Bolsaja Bronnaja utcában lévő zsinagógába és válogatás nélkül szurkálni kezdte késével a bennlévőket. Kopcev nem tartozott semmilyen szélsőséges csoporthoz, magányos farkasként követte el a súlyos bűncselekményt.