Beáta, Izolda, Lea
-4 °C
4 °C

Mladic szerb katonai létesítményekben bujkált

MTI
2006.02.03. 14:18

A kelet-szerbiai Povlen hegységben található katonai objektumban bujkált legutóbb Ratko Mladic, a srebrenicai civilek lemészárlásával vádolt egykori boszniai szerb hadseregparancsnok - írja a Politika című belgrádi napilap.

Az újság a katonai biztonsági szolgálat (VBA) jelentéséből idéz, ameylről Zoran Stankovic védelmi miniszter korábban azt ígérte, hogy a nyilvánosság elé tárják. A jelentést végül titkosították, és csak olyan információkat közöltek belőle, amelyek már korábban is ismertek voltak.

Mladic 2002. június 1-jéig katonai létesítményekben is bujkált, később, a katonai objektumokon kívül boszniai szerb és jugoszláviai nyugalmazott tisztek, illetve civilek segítették ebben.

A Politika szerint viszont a tíz éve körözött tábornok három vidéki katonai létesítményben bujkált sokáig. A katonai titkosszolgálat még ezután is, 2002 júniusáig nyomon követte Ratko Mladicot, és törvényt sértve semmit se tett letartóztatása érdekében. Akkoriban a katonai szakszolgálatot Aco Tomic vezette, aki mellesleg hónapokon át börtönben volt, mert azzal gyanúsították, hogy tudott a Djindjic-merénylet előkészületeiről.