Vince, Artúr
-6 °C
2 °C

Karikatúrabotrány: szétverték a gázai német kulturális központot

MTI
2006.02.04. 15:05
Mohamed-karikatúrák: tiltakozók a gázai német kulturális központban törtek-A gázai német kulturális központban törtek-zúztak, s kövekkel dobálták az Európai Bizottság irodájának otthont adó épületet szombaton palesztin fiatalok az iszlám vallásalapító prófétáról készült karikatúrák európai lapokban való megjelentetése miatti felháborodásukban.

Mintegy két tucatnyi tiltakozó rohamozta meg a német kultúrcentrum épületét Gázában, betörte az ajtót és az ablakokat, s meggyújtott egy német zászlót. Eközben mások a közeli EU-képviselet épületét hajigálták kövekkel. A randalírozásnak rendőrségi fellépés vetett véget.

Bombafenyegetést kapott pénteken egy holland újság is a Mohamed-karikatúrák leközlése miatt. A De Volkskrant című baloldali irányultságú sajtóorgánum főszerkesztője, Pieter Broertjes az ANP holland hírügynökségnek elmondta, hogy a lap elektronikus postájába érkezett üzenet szerint a szerkesztőségi helyiségekben pokolgép fog robbanni. A rendőrség ezért fokozott védelmet nyújt a lapnak.