Benedek
-5 °C
5 °C

Sólyom László európai médiát javasolt

MTI
2006.02.04. 18:10
A magyar köztársasági elnök Drezdában hét európai államfő kétnapos eszmecseréjén vesz részt, az államfők Európa hasznáról, azonosságtudatáról és jövőjéről tanácskoznak.

Sólyom László az európai identitásról mondott bevezetőt, s mint a tanácskozás szünetében elmondta: európai média juttathatná el Brüsszel hangját közvetlenül az emberekhez, a kormányok fölött és azok nélkül. A tanácskozás egyik központi kérdése, hogy miként lehetne csökkenteni a távolságot az EU intézményei és a lakosság között, miként szerezhetne nagyobb legitimációt az Európai Unió.

A magyar államfő konkrétan nem részletezte, hogy miként képzeli el az európai médiát. Kifejtette ugyanakkor, hogy a nemzetállamok kialakulásának korában is a nemzeti egységesedés folyamata megelőzte a politikait, ekkor alakultak a jelképes intézmények, a nemzeti múzeumok, a könyvtárak, ilyen, az európai politikai egységfolyamatot erősítendő intézmény lehetne az európai média.

Köhler német államfő kollégáin kívül száz diákot is meghívott Drezdába Németországból és más európai országokból. Ők azon gondolkodnak el, hogy mi Európa összetartó ereje. Az elnökök és a diákok párbeszédére vasárnap kerül sor.