Antal, Antónia
-1 °C
4 °C

Február közepén ül össze a palesztin parlament

MTI
2006.02.04. 22:00
Február tizenhatodikán tartja alakuló ülését az újjáválasztott palesztin parlament, jelentették be a Hamász palesztin radikális szervezet vezetői Mahmúd Abbász palesztin elnökkel szombaton tartott találkozójuk után. Reményeik szerint a Hamász még ebben a hónapban kormányt alakíthat.

Iszmáil Hanije, a Hamász listavezetője és Mahmúd Zahar, a szervezet egy másik vezetője Gázában találkozott a palesztin elnökkel, most először a január 25-án tartott palesztin parlamenti választások óta. Mint ismeretes, a Hamász abszolút többséget szerzett a választásokon, 74 képviselőt küldhet a 132 fősre bővült új palesztin törvényhozásba, súlyos vereséget mérve ezzel az Abbász vezette Fatah mozgalomra.

Mint Hanije és Zahar a találkozó után elmondta, Abbásszal megállapodtak abban, hogy az új összetételű palesztin törvényhozás február 16-án tartja alakuló ülését, amelyen megválasztják a parlament új elnökét. Az alakuló ülés után a Hamász beterjeszti miniszterelnök-jelöltje nevét Abbásznak, aki hivatalosan is megbízza majd a kormányalakítással a jelöltet - hangoztatta Zahar. A Hamász-vezető úgy vélekedett, hogy február végére megalakulhat az új, Hamász-vezetésű palesztin kormány.

Abbász viszont a szombati találkozón nem kérte fel - nem hivatalos formában sem - a Hamászt a kormányalakításra, a radikális szervezet tisztségviselőinek azonban meggyőződése, hogy ilyen felkérést csakis a legnagyobb frakcióval rendelkező parlamenti erő, azaz a Hamász kaphat. Abbász szóvivője megerősítette, hogy az államfő a Hamásznak ad kormányalakítási megbízást.

Hanije és Zahar elmondta azt is, hogy Abbász a szombati találkozón nem szabott semmilyen politikai feltételt a kormányalakítással kapcsolatban: nem követelte a Hamásztól sem Izrael létjogosultságának elismerését, sem a Palesztin Hatóság által korábban kötött megállapodások elismerését. Zahar közölte, hogy a Hamász nem fogja elismerni Izrael jogát a létezésre, s a palesztin szervezet napirendjén nem szerepelnek a zsidó állammal folytatandó tárgyalások sem.

Az iszlám alapokon álló Hamász felesküdött Izrael elpusztítására. Számos elemző eddig úgy vélekedett, hogy ez akadálya lehet annak, hogy a Hamász kapjon megbízást az új palesztin kormány megalakítására.