Viola
-6 °C
0 °C

Finnország megnyitná munkaerőpiacát

MTI
2006.02.05. 23:49
Finnország napirenden tartja, hogy feloldaná az Európai Unióhoz 2004-ben csatlakozott közép- és kelet-európai országok munkavállalóit sújtó korlátozásokat - vált ismeretessé vasárnap Drezdában a magyar államfő szűkebb környezetéből, miután a szász tartományi székhelyen találkozó volt Tarja Halonen finn és Sólyom László magyar elnök között.

A két államfő a hét végén Drezdában további öt európai államfő társaságában kötetlen eszmecserén vitatta meg az európai identitás, az európai jövő kérdését, s azt is, hogy mi Európa haszna a polgárok mindennapjaiban.

Portugáliából is olyan jelzések érkeznek, hogy nem zárkóznak el a korlátozások feloldása elől, de Jorge Sampaio, hivatalából távozó portugál elnök Drezdában nem kívánt a kormány nevében nyilatkozni. Finnországgal és Portugáliával együtt öt ország biztosítaná a szabad munkavállalást az új tagállamoknak: Nagy-Britannia, Írország és Svédország kezdettől fogva a szabad munkavállalás elvét vallotta. Lehetséges, hogy Spanyolország és Belgium is csatlakozik ehhez a körhöz, míg a többiek maximum hét évig akarják korlátozni a közép- és kelet-európai munkaerő beáramlását. Különösen Németország és Ausztria merev a kérdésben.

A Talonen-Sólyom találkozón szó volt még a magyar államfő március végén esedékes finnországi látogatásáról, a finnugor együttműködésről és a környezet védelmét különösen szívükön viselő elnökök, a "zöld" államfők informális hálózatáról is.