Lázár, Olimpia
-2 °C
3 °C

A török kormányfő vagyona 1,1 millió dollár

MTI
2006.02.07. 14:19

A török miniszterelnök 1,1 millió dollár személyes vagyonról tett bevallást kedden az ellenzék és a török sajtó több hét óta tartó nyomására. A vagyon ingatlanokból és bankszámlán tartott készpénzből áll.

Az Igazság és Fejlődés Pártját vezető Recep Tayyip Erdogan vagyonának eredetét két hete elsőoldalas cikkekben firtatják a hazai lapok. A kormányfő - aki a korrupcióellenes harcot tette meg választási kampánya fő elemének annak idején - azt állítja, hogy nincs rejtegetnivalója. Eddig azzal védekezett, hogy a törvény szerint nem hozhatja nyilvánosságra vagyonbevallását. Közben azonban minden jelentősebb ellenzéki vezető megtette ezt. Erdogan pert indított egy ellenzéki képviselő és két lap ellen, mert vagyona eltitkolásával gyanúsították meg.

A török lapok által idézett bírósági dokumentumok szerint a három évvel ezelőtt hivatalba lépő kormányfő vagyona 2001-ben 330 ezer dollár volt. Erdogan a gyarapodást egyebek közt részvényeladással és fizetés-megtakarítással magyarázta. A török parlamenti képviselők és miniszterek kötelesek ugyan vagyonbevallást benyújtani a parlament elnökének, de az adatok titkosak.