Fábián, Sebestyén
-2 °C
3 °C

Életfogytiglan a parasztverető kínai pártvezetőnek

MTI/Reuters
2006.02.09. 09:37
Életfogytiglani szabadságvesztésre ítélték csütörtökön Kína északi Hopej (Hebei) tartományában egy város leváltott kommunista pártvezetőjét, mert felbérelt bűnözőkkel agyonveretett földjeik elvétele ellen tiltakozó parasztokat.

Tette az utóbbi évek legvéresebb falusi zavargásait váltotta ki Kínában. Azért tiltakoztak a szóban forgó parasztgazdák, mert csekély összegű kártérítést kaptak a múlt év júniusában egy erőműépítéshez kisajátított családi parcelláikért. Hantan (Handan) város bírósága Ho Fenget (He Feng) Tingcsou (Dingzhou) város volt pártvezetőjét gyilkosságra való felbujtásért életfogytiglani börtönbüntetésre ítélte, négy vádlott-társát pedig halálra. Az utóbbiak esetében a felbérelt bűnözőkről van szó, akik agyonverték a hopeji Sengjou (Shengyou) falu hat lakosát, több tucat további embert pedig súlyosan összevertek.

Kínában a gyors növekedés belső aránytalanságai olyan mérvű társadalmi feszültséget idéztek elő az utóbbi években, hogy azt már - a korábbi gyakorlattól eltérően - hivatalosan is kénytelenek elismerni. A kisebb helyi lázadások hátterében általában az erőszakos földkisajátítások, a hivatali korrupció jelenségei és a társadalmi rétegek közötti hatalmas vagyoni különbségek állnak.