Piroska
-1 °C
5 °C

Német kételyek az EU bővítéséről

MTI
2006.02.09. 17:20

Frank-Walter Steinmeier német külügyminiszter szerint Románia és Bulgária nem számolhat biztosan azzal, hogy 2007. január 1-jén, az eredeti terveknek megfelelően, az Európai Unió tagja lesz. Steinmeier ezt a véleményét csütörtökön Berlinben külföldi újságírók előtt fejtette ki, aláhúzva: a belépés dátuma változatlanul attól függ, miként értékeli Brüsszel a két ország csatlakozási előkészületeit májusban.

"Természetesen mindkét országnak az véleménye, hogy egy kritikus értékelés tárgya időközben okafogyottá vált. Ezt nem tudom megerősíteni" - közölte a német diplomácia vezetője. A két országot egyebek között a vontatottan haladó igazságügyi reform, valamint a szervezett bűnözés és a korrupció elleni harc elégtelensége miatt érték bírálatok.

Steinmeier is jelezte, hogy Berlin kitart az új EU-országok állampolgárainak szabad munkavállalását korlátozó intézkedések mellett, de visszautasította azt a feltételezést, hogy Németország ezeknek az országoknak az állampolgárait "másodrendű állampolgároknak" tekintené.