Géza
-12 °C
-4 °C

Halálbüntetést kértek a beszlani terroristára

MTI
2006.02.09. 17:25

Halálbüntetés kiszabását kérte csütörtökön a bíróságtól Nyikolaj Sepel orosz főügyész-helyettes Nurpasi Kulajevre, a beszlani iskolafoglalás egyetlen életben maradt túszejtőjére.

Az észak-oszétiai kisváros egyik iskoláját 2004. szeptember 1-jén, a tanévnyitón csecsen terroristák rohamozták meg, diákokat és tanárokat ejtettek túszul. Három nappal később orosz kommandósok avatkoztak be, és a túszdrámában összesen 331 személy, többségében gyermek életét vesztette.

Sepel szerint csakis a legsúlyosabb büntetési tétel lenne a megfelelő ítélet, amely tükrözné az áldozatok hozzátartozóinak az óhaját is. Kétséges azonban, hogy ha Kulajevre valóban halálbüntetést szabnak ki, az ítéletet végre is hajtják. Az orosz igazságügyi szervek 1996-ban ugyanis moratóriumot vetettek ki a kivégzések végrehajtására.

A rendelkezés megosztja az orosz társadalmat, és Kulajev ügye ismét felszította a kedélyeket. A vádlott egyébként a tárgyalás során mindvégig azzal védekezett, hogy ugyan a támadók között volt, de egyetlen ember halála sem szárad a lelkén. Sok magas rangú orosz politikus amellett szállt síkra, hogy Kulajev esetében kivételt kell tenni, és fel kell oldani az ítélet-végrehajtási tilalmat.