Szilárda
0 °C
6 °C

Zavargások egy merénylet miatt

MTI
2006.02.09. 19:57

Legkevesebb 35 ember meghalt, több tucatnyian megsebesültek csütörtökön egy síita vallási menet ellen elkövetett pokolgépes merényletben Pakisztán északnyugati részén. Az afganisztáni Herátban legalább öten haltak meg több száz síita és szunnita összetűzésében, a sebesültek száma csaknem harminc.

A pakisztáni rendőrség feltevése szerint öngyilkos merénylő követte el a véres tettet Hangu településen. A merénylet nyomán zavargások törtek ki. A feldühödött síiták megtámadták és felgyújtották szunniták boltjait és gépkocsijait. A városi bazár mintegy hatvan százaléka a lángok martalékává vált.

Később tömegverekedések törtek ki a helyi szunnita és síita lakosság egyes csoportjai között. Mindkét fél papjai hangszórókon intették önmérsékletre híveiket, sürgették az erőszak befejezését, de hasztalan. A síiták összecsaptak a rend helyreállítására kivezényelt rendőrökkel is. Ekkor katonai alakulatokat is kirendeltek a város békéjének helyreállítására. A hadsereg kijárási tilalmat rendelt el a városban.

A fővárostól, Iszlámábádtól kétszáz kilométernyire délnyugatra fekvő város polgármestere azt mondta telefonon tudósítóknak, hogy helyi idő szerint kora délutánra helyreállt a rend.