Auguszta
-3 °C
2 °C

Körmöcbánya nem akar ciános aranybányát

MTI
2006.02.10. 18:13

Az egykoron Európa legnagyobb aranybányáját bíró Körmöcbánya (Kremnica) önkormányzata a város lakosaival egyetértésben elutasította, hogy a kanadai Tournigan Gold Corporation ismét aranyat bányásszon a várost övező nyíltszíni területeken.

A körmöcbányai önkormányzat úgy határozott: szó sem lehet róla, hogy kedvezzen a kanadai társaság és a társberuházójaként - besztercebányai (Banská Bystrica) székhellyel - bejegyzett cég teveinek, mert nem akarják, hogy a történelmi bányavárost a felszíni aranybányászattal járó por és zaj árassza el. Nem kívánatos a bányászattal járó forgalomnövekedés sem, és végképp megengedhetetlen, hogy a cián alkalmazásával járó technológiával jóvátehetetlen környezeti károk keletkezzenek.

A körmöcbányai önkormányzat levélben fordult a szlovák kormány környezetvédelmi miniszteréhez, melyben arra kérte Miklós Lászlót, hogy Csehországhoz hasonlóan a szlovák környezetvédelmi tárca is készítse elő azt a törvénytervezetét, amely majd törvényi erőre emelkedvén megnyugtatóan útját tudja állni a cián felhasználásával járó nemesfémbányászati technológiák alkalmazásának.