Etelka, Aletta
3 °C
4 °C

Összeült kormányfőjelöltet választani a győztes iraki síita szövetség

MTI
2006.02.11. 15:18
Összeült szombat délelőtt a decemberi iraki választásokon győztes síita pártszövetség, hogy megválassza kormányfőjelöltjét, de a résztvevők úgy döntöttek, hogy másnapra halasztják a jelölt megnevezését. A miniszterelnöki posztért, amely a választásokon szerzett 128 parlamenti mandátum alapján a síitáknak jár, az 55 éves Ibráhim al-Dzsaafari jelenlegi kormányfő és a 63 esztendős Ádel Abdel-Mahdi alelnök száll ringbe.

"A döntést vasárnapra halasztottuk Muktada asz-Szadr (radikális síita hitszónok) híveinek nyomatékos követelésére, akik ragaszkodtak ahhoz, hogy a döntés konszenzussal, ne pedig szavazással szülessen meg" - mondta a Rida Dzsavád Taki, az Iraki Iszlám Forradalom Legfelső tanácsának egyik vezetője. Nadím al-Dzsábiri, a Fadhila vallási párt vezetője úgy tudja, hogy a következő ülésre vasárnap délelőtt kerül sor. "Ha addig nem születik konszenzus, akkor szavazás lesz" - tette hozzá.

Az iraki választási bizottság által pénteken bejelentett hiteles végeredménye szerint a síita szövetség 128 helyet kapott a 275 tagú parlamentben. Abszolút többsége tehát nincs, de jóval több mandátumot szerzett, mint a szunnita arab pártok (58) és a kurd szövetség pártjai (53). Az alkotmány szerint a miniszterelnököt a legtöbb parlamenti helyhez jutó parlamenti csoportnak kell adnia.