Fábián, Sebestyén
-2 °C
4 °C

Kínos történetek a német titkosszolgálatról

MTI
2006.02.12. 14:12
A Der Spiegel hamburgi hetilap információja szerint kínos részletek derülnek majd ki abból a február végére elkészülő kormányjelentésből, amely német titkosszolgálati ügyeket foglalna össze, s célja az, hogy véglegesen lekerüljön a napirendről parlamenti vizsgálóbizottság felállításának terve.

Az egyik kínos részlet annak beismerése lenne, hogy Haled al-Maszri német állampolgár elrablásáról a hazai illetékesek már a férfi afganisztáni fogva tartása idején is tudtak, s nem a berlini amerikai nagykövet hozta azt először az akkori belügyminiszter, Otto Schily tudomására, miután Maszri már szabadlábon volt.

A német szakszolgálatokat egyéb "ügyekkel" is megpróbálják összefüggésbe hozni. Például azzal, hogy embereik jártak Szíriában, s kihallgattak egy Damaszkuszban fogva tartott német-szíriai férfit. Felbukkantak a guantánamói amerikai támaszponton, ahol százakat tartanak fogva terrorizmus gyanújával. Egy további "ügy", hogy az iraki háború idején Bagdadban maradt német ügynökök állítólag a célok kiválasztásában is segítették az amerikaiakat.