Eleonóra
-1 °C
2 °C

Rushdie: a muzulmánok fel fognak lázadni fanatikusok ellen

MTI
2006.02.12. 14:38
A diaszpórában élő modern nőknek lesz köszönhető az iszlám reformja, amely megszabadítja majd a muzulmán világot fanatikusaitól - véli Salman Rushdie brit író a Marianne című francia politikai folyóiratnak adott interjújában.

"A Szovjetunióról is azt hittük, hogy elpusztíthatatlan, és aztán az egész szétporladt!" - tette hozzá. Rushdie szerint a világ mára megértette, hogy az ellene indított hadjárat nem egyedi eset volt, amelyre mindig is próbálta felhívni a figyelmet, de sokáig senki nem hallgatott rá.

A fanatikusok nagyon bonyolult emberek, a kamikázék pedig a leggyengébbek, akiket egyszerre határoz meg személyes sorsuk és a külső manipuláció. Az iszlámizmust nem lehet a jó és a rossz fogalmaival megragadni, mert egy teljesen ellentmondásos világot jelent - véli Rushdie, aki szerint az iszlám reménye a diaszpórában rejlik, ugyanis ott a vallás nem keveredik az állammal.

"Mindig azt gondoltam, hogy az iszlám reformja a nőkkel fog kezdődni. Az iszlámnak a modernitással van baja, a modernitást pedig mindig a nők kezdeményezik" - állítja Salman Rushdie.