Sára, Márió
2 °C
6 °C

Tüntetés a Mohamed-karikatúrák miatt

MTI
2006.02.13. 10:11

Könnygázzal és gumibotokkal oszlatta szét a rendőrség hétfőn az északnyugat-pakisztáni Pesavarban a Mohamed-karikatúrák ellen tüntető egyetemisták mintegy hétezres tömegét. A tiltakozó megmozdulás reggel kezdődött, amikor a diákok elindultak az egyetemekre, útközben arra biztatva az embereket, hogy csatlakozzanak tüntetésükhöz.

A tiltakozók kövekkel dobálták meg a brit gyarmati uralom idejéből fennmaradt, keresztény hittérítők által alapított Edward Egyetemet, és betörték a nagy hírű intézmény néhány ablakát. A diákok ezután a pesavari újságíróklubhoz mentek, amelynek pár ablakát ugyancsak betörték. A rendőrök akkor vetettek be könnygázt és támadtak gumibotokkal a tömegre, amikor a tüntetők megpróbáltak a tartományi kormányzó rezidenciájához vonulni, s a város üzleti központjában kezdtek törni-zúzni, miközben a "Vesszen Amerika" és "Vesszen Dánia" jelszavakat kiabálták.

Nem tudni, hányan sérültek meg a tüntetők és a rendőrök összecsapásában, a helyszínen egy újságíró törött lábú diákot látott, amint társai biztonságba helyezték.