József, Bánk
-6 °C
0 °C

Politikai gyilkosságról beszélnek Kazahsztánban

2006.02.14. 13:04

A kazah ellenzék szerint a titkosszolgálat gyilkolta meg hétfőn vezetőjüket, s vele együtt két másik embert is. "Ez tisztán politikai gyilkosság. Semmiféle más elmélet nem lehet. Ez a titkosszolgálat munkája" - mondta a sajtónak kedden Bolat Abilov, a Nagiz Ak Zsol (Világos Út) nevű ellenzéki politikai szervezet társelnöke, aki azonosította a holttestet.

A gyilkosság áldozatául esett vezetőt, Altinbek Szarszenbajevet, gépkocsivezetőjét és testőrét hétfőn találták meg egy szakadékban. Kezük hátra volt kötözve, s egy-egy kis kaliberű golyó volt a fejükben és a hátukban. A rendőrség közlése szerint a nyomozást a belügyminiszter közvetlenül a maga felügyelete alá rendelte. Nurszultan Nazarbajev elnök részvétét fejezte ki.

Szarszenbajev politikusi karrierje egy időben a közép-ázsiai volt szovjet köztársaságot irányító tekintélyelvű elnökéhez kötődött. Magas pozíciókat is betöltött: volt többek között Kazahsztán oroszországi nagykövete, tájékoztatási miniszter is, valamint a kazah nemzetbiztonsági tanács titkára. 2003-ban szakított Nazarbajevvel, és Kazahsztán első számú ellenzéki pártja, a Nagiz Ak Zsol társelnöke lett. Röviddel a 2005. decemberi kazah elnökválasztás előtt rejtélyes körülmények között életét vesztette Nazarbajev egy másik ellenfele, Zamanbek Nurkagyilov is.