Sára, Márió
2 °C
6 °C

Amerika az ENSZ-jelentés ellenére nem zárja be Guantánamót

MTI
2006.02.16. 22:37
A Fehér Ház visszautasította csütörtökön a guantánamói fogolytábor azonnali bezárását javasoló ENSZ-jelentést, amely szerint az őrizeteseket vagy amerikai bíróság elé kell állítani, vagy pedig haladéktalanul szabadon engedni. A fogolytábor bezárására szólította fel Washingtont az Európai Parlament is.

Scott McClellan szóvivő hangsúlyozta, hogy a Kuba szigetén lévő amerikai haditengerészeti támaszponton őrzött külföldiek veszélyes terroristák. A szóvivő szerint a csütörtökön Genfben kiadott ENSZ-jelentés csupán újra felmelegítette és tálalta néhány guantánamói fogoly ügyvédjének korábbi állításait.

Nagyon jól tudjuk, hogy az al-Kaida terroristáit kiképezték rá, hogy hamis információkat terjesszenek - hangoztatta McClellan. Leszögezte, hogy a foglyokkal Guantánamón igenis emberségesen bánnak.

A világszervezet öt szakértőjének vizsgálatait összegző 54 oldal terjedelmű dokumentum a fogolytelep bezárásán kívül arra is felszólítja az amerikai kormányt, hogy szüntesse be az olyan vallatási módszerek alkalmazását, amelyek kínzással, vagy kegyetlen, embertelen, megalázó bánásmóddal érnek fel.

Az Egyesült Államok genfi ENSZ-nagykövete, Kevin Moley előzőleg felrótta a szakértőknek, hogy kevéssé vették figyelembe Washington bizonyítékait, ráadásul visszautasították a Guantánamóra szóló meghívást, így beszámolójuk nélkülözi a közvetlen, személyes benyomásokat.