Auguszta
-4 °C
2 °C

Kofi Annan a guantánamói tábor bezárására szólítja fel Washingtont

MTI
2006.02.17. 00:04
Kofi Annan ENSZ-főtitkár a guantánamói amerikai támaszponton működő börtön mielőbbi bezárását szorgalmazta csütörtökön.

A világszervezet főtitkára ugyanakkor rámutatott: nem feltétlenül ért egyet a csütörtökön Genfben nyilvánosságra hozott, a fogolytábor azonnali bezárását sürgető ENSZ-jelentés minden elemével, de hangsúlyozta: nem lehet az örökkévalóságig embereket fogva tartani vádemelés és a bíróságon való védekezés lehetősége nélkül.

"Úgy gondolom, hogy előbb vagy utóbb be kell zárni Guantánamót" - közölte Annan újságírók előtt. "Az amerikai kormány dolga erről dönteni, de remélem, hogy ez a lehető leggyorsabban megtörténik" - tette hozzá.

"Sok minden van ebben a jelentésben és nem mondhatom, hogy mindennel egyetértek, ami le van benne írva" - mondta még a főtitkár, aki hangsúlyozta: nem lehet a végtelenségig fogva tartani embereket, vádat kell emelni ellenük és lehetőséget kell adni nekik a védekezésre, vagy eljárást kell indítani ellenük, vagy pedig szabadon kell engedni őket. A Fehér Ház visszautasította csütörtökön a guantánamói fogolytábor azonnali bezárását javasoló ENSZ-jelentést, amely szerint az őrizeteseket vagy amerikai bíróság elé kell állítani, vagy pedig haladéktalanul szabadon engedni.

15%

Jo Nesbo Szomjúság

3980 Ft
3383 Ft
15%

Pan-dji Vádirat

3499 Ft
2975 Ft