Auguszta
-3 °C
2 °C

Pokolgépet robbantott az ETA Bilbao közelében

MTI
2006.02.17. 01:57
Pokolgépet robbantott a Baszk Haza és Haladás (ETA) szélsőséges szervezet csütörtök este a spanyolországi Baszkföldön, Bilbao közelében egy építkezési vállalat telephelyén - közölte a baszk kormány szóvivője.

A rendőrség szerint senki nem sebesült meg. A robbanás előtt egy órával egy ismeretlen az ETA nevében betelefonált a Gara című újság szerkesztőségébe a robbanásra figyelmeztetve. A rendőrök leállították a forgalmat a közeli vasút- és közútvonalakon.

A támadás két nappal azután történt, hogy az ETA által elhelyezett pokolgép robbant az észak-spanyolországi Navarra autonóm körzetben egy éjszakai bár közelében. A navarrai robbanás során senki sem sebesült meg, de jelentős károk keletkeztek.

Az Európai Unió és az Egyesült Államok által terroristának minősített, a független baszk államért harcoló szervezet számláját 1968 óta mintegy 850 emberélet terheli.

A legutóbbi robbanás szétoszlatni látszik a tűzszünettel kapcsolatos spanyolországi találgatásokat. Csütörtökön több spanyol lap is arról számolt be, hogy az ETA rövidesen tűzszünetet hirdet. Lapértesülések szerint már készen állnak a békefolyamat megindításával kapcsolatos tervek arra esetre, ha az ETA beszünteti az erőszakot.