Lázár, Olimpia
-2 °C
3 °C

A Hamász kész a tűzszünet meghosszabbítására

MTI
2006.02.20. 09:50

A palesztin parlamenti választásokon győztes Hamász kész meghosszabbítani az Izrael és a Palesztin Hatóság által megkötött tűzszünetet, de nem adja fel hosszú távú célkitűzéseit - vélekedett hétfőn egy magas rangú izraeli tanácsadó.

Amosz Gilád nyugalmazott tábornok, az izraeli védelmi minisztérium politikai tanácsadója az izraeli közszolgálati rádiónak úgy nyilatkozott, hogy a szervezet feltehetően tartózkodni fog egy ideig a merényletektől , de amikor arra elérkezettnek látja az időt, ismét meg fogja kérdőjelezni Izrael 1967-es, majd 1948-as határait.

Gilád szerint a Palesztin Hatóság jelenleg átmeneti időszakot él át, és nagyon sok múlik azon, hogy miképp fog cselekedni Mahmúd Abbász elnök. "Kritikus időszak előtt állunk és az Izrael által hozott intézkedések a helyzet alakulásának függvényei lesznek" - mondta a tanácsadó.

Izrael vasárnap "terrorista testületnek" minősítette a Palesztin Hatóságot, mint korábban a Hamász szélsőséges iszlám fegyveres mozgalmat, és befagyasztotta azt a havi mintegy 50 millió dolláros összeget, amely a palesztin területeknek szánt áruk vám- és ÁFA-bevételeiből származik.