Aladár, Álmos
-1 °C
1 °C

Elutasította a kirgiz parlament a házelnök lemondását

MTI
2006.02.20. 11:42

Elutasította a kirgiz parlament hétfőn a testület elnökének, Omurbek Tekebajevnek a lemondását, aki korábban vitába keveredett az államfővel. A 75 tagú biskeki törvényhozásnak a hétfői ülésen jelenlévő 60 képviselője közül 34 támogatta csupán Tekebajev lemondását, amelynek elfogadásához 38 igenlő szavazatra lett volna szükség.

A törvényhozás ezzel másodszor utasította el Tekebajev távozását, amelyet február 10-én egyszer már szintén elvetett. A kirgiz házelnök igen erős nyomás alá került a közelmúltban - lemondását az elnök és a kormányfő is követelte -, miután február elején ingerülten azt mondta parlamentben Kurmanbek Bakijev elnöknek, hogy kutyává lett és teljesen becsavarodott. Ha tisztességes embernek tartja magát, a történtek után jobb, ha felakasztja magát az első fára - vetette oda Tekebajev akkor az elnöknek.

A parlament és az államfő szembenállása még akkor kezdődött, amikor a képviselők elutasították Bakijev több kinevezésének megerősítését. A közép-ázsiai országban ingatag a belpolitikai helyzet Bakijev hatalomra jutása óta, akinek elődjét, Aszkar Akajevet tavaly márciusban népfelkelés űzött el a hatalomból.