József, Bánk
-6 °C
0 °C

Náci jelvényeket árult egy magyar nő a budaméri piacon

MTI
2006.02.20. 12:19

Vádat emeltek Szlovákiában egy magyar állampolgárságú nő ellen, aki tiltott önkényuralmi jelvényeket árult egy régiségvásáron. Az 59 éves asszonytól a Kassához közeli Budamér (Budimír) hét végi régiségbörzéjén "fasizmust népszerűsítő jelvényeket koboztak el".

A TASR szlovák hírügynökség szerint az asszony ellen - aki a továbbiak során szabadlábon védekezhet - "az alapvető emberi jogok elnyomására irányuló csoportok támogatásának bűntette" miatt eljárás indult. A rendőrségi szóvivő közlése szerint "a vádlott fasizmust népszerűsítő jelvényeket, kitűzőket, kerámiát és egyéb, fasizmust népszerűsítő tárgyakat árult."

A budaméri régiségvásárokat szervező Karol Linhardt kassai régiségkereskedő szerint a régiségvásárokon "előfordulnak hasonló dolgok. Elsősorban külföldi, főleg Lengyelországi és Magyarországi résztvevők követnek el" ilyesmit, mert hogy országaikban "más a jogrend, és hasonló, vitatható tárgyak ott az üzletekben is gyakran előfordulnak" - fogalmaz jelentésében a szlovák hírügynökség.