Valér
4 °C
8 °C

Abbász ígéri: kedden felkéri Haníjét a kormányalakításra

2006.02.20. 21:56

Mahmúd Abbász palesztin elnök azt ígérte a parlamenti választásokon többséget szerzett Hamász mozgalom vezetőinek, hogy kedden hivatalosan is felkéri kormányalakításra miniszterelnök-jelöltjüket, Iszmáil Haníjét. A radikális Hamász mozgalom hétfőn hivatalosan is Haníjét jelölte palesztin miniszterelnöknek a Mahmúd Abbász elnökkel tartott találkozón. Haníjének öt hete lesz egy olyan új kormányzat felállítására, amelynek - Abbász korábbi kijelentései szerint - el kell majd ismernie az Izraellel kötött eddigi békemegállapodásokat, és el kell magát köteleznie az államiság tárgyalásos úton való létrehozása mellett. Haníje maga újságíróknak azt mondta, megpróbál közös kormányt alakítani a választásokon alulmaradt Fatah mozgalommal, amely "képes vállalni a felelősséget politikai téren és belpolitikai kérdésekben". A Fatah mindeddig elutasította, hogy részt vegyen egy Hamász vezette kormányban.

Az Iszlám Ellenállási Mozgalom (Hamász) 43 éves miniszterelnök-jelöltje egyúttal bírálta Izraelt a palesztin adóbevételek befagyasztása miatt. "Az izraeliek ártatlan embereket próbálnak kiéheztetni, amikor elveszik az adóinkból származó pénzt, és mi minden jogi eszközzel harcolni fogunk ez ellen - mondta. - Ez a kollektív büntetés nem fogja megtörni a palesztin nép elszántságát."

Az Iszlám Dzsihád szélsőséges szervezet hétfőn ismét elutasította, hogy részt vegyen a Hamász vezette új palesztin kormányban. "A politikánk világos. Nem vehetünk részt a kormányban" - jelentette ki Náfez Aszam, az Iszlám Dzsihád egyik vezetője.