Lázár, Olimpia
-2 °C
3 °C

Nem juthat hozzá Irán az orosz nukleáris technológiához

MTI
2006.02.23. 00:14
Nem juthat hozzá Irán az orosz nukleáris technológiához akkor sem, ha elfogadja az orosz földön történő urándúsításra vonatkozó moszkvai javaslatot, hangsúlyozta szerda este az orosz atomenergiai hivatal, a Roszatom egyik magas rangú képviselője.

Az idézett tisztségviselő úgy vélekedett: amennyiben megállapodás jön létre az orosz területen történő közös urándúsításról, Teherán rész vehet az azt végző vegyesvállalat irányításában, pénzügyi ellenőrzést is gyakorolhat, továbbá szállítási garanciákat kapna tüzelőanyagra vonatkozóan, az orosz atomtechnológiához azonban nem juthat hozzá.

Mindennek ellenére Oroszország egyenrangú partnernek tekintené Iránt - fogalmazott a Roszatom képviselője. A nyilatkozat azt követően hangzott el, hogy előző nap Moszkvában eredmény nélkül értek véget a közös urándúsítás lehetőségével kapcsolatos orosz-iráni tárgyalások, noha Irán képviselője azokat konstruktívnak nevezte. A felek mindössze abban állapodtak meg, hogy a megbeszéléseket pénteken Teheránban folytatják.

Moszkvában úgy értékelik: az orosz javaslat elfogadása az utolsó esélyt jelenti Irán számára ahhoz, hogy elkerülje az ENSZ Biztonsági Tanácsának bekapcsolását a teheráni atomprogrammal kapcsolatos válság megoldását célzó erőfeszítésekbe.