Fábián, Sebestyén
-2 °C
4 °C

A palesztinok az ENSZ BT-összehívását kérik

MTI
2006.02.24. 22:05
Az ENSZ Biztonsági Tanácsának összehívását kérte pénteken Mahmúd Abbász palesztin elnök a Ciszjordániában zajló izraeli hadműveletek miatt, amelyek előző nap öt halálos áldozatot követeltek.

Az izraeli hadsereg pénteken a ciszjordániai Náblusz térségében folytatta az al-Aksza Mártírjainak Brigádjai és az Iszlám Dzsihád elleni műveleteit, amelyekben egy hét alatt összesen nyolc palesztint ölt meg. Izraeli katonák péntek reggel két további palesztint - egy illegálisan átkelni akaró munkást és egy pokolgépet telepíteni készülő szélsőségest - lőttek agyon a Gázai övezetet és Izraelt elválasztó kerítés mentén.

"A Palesztin Hatóság haladéktalanul felveszi a kapcsolatot a Biztonsági Tanács sürgős összehívása érdekében, hogy megvitassák a gyilkosságokat és az izraeli katonai eszkalációt, amely a hónap eleje óta tart Ciszjordániában és a Gázai övezetben" - jelentette ki Nabíl Abu Rudeina, a Palesztin Hatóság szóvivője.

"Abbász elnök sürgős üzenetet küldött a kvartett tagjainak, gyors beavatkozást követelve tőlük az agresszió leállítása érdekében, mivel az veszélyezteti a palesztin vezetés által megőrizni kívánt nyugalom légkörét" - tette hozzá Rudeina, az izraeli-palesztin konfliktus rendezését célzó "útiterv" kidolgozóira, az Egyesült Államokra, Oroszországra, az Európai Unióra és az ENSZ-re utalva.