Valér
2 °C
8 °C

Lemondott a kirgiz parlament elnöke

MTI/AFP
2006.02.27. 08:25
Leköszönt tisztségéről a kirgiz parlament elnöke hétfőn, a lemondást már elfogadta a közép-ázsiai ország parlamentje. Omurbek Tekebajev előzőleg kétszer benyújtotta lemondását, azt azonban egyik alkalommal sem fogadta el a kirgiz parlament. Ezúttal a 71 képviselőből 53 igennel szavazott a házelnök távozására.

Tekebajev igen erős nyomás alá került a közelmúltban - lemondását az elnök és a kormányfő is követelte -, miután február elején ingerülten azt mondta parlamentben Kurmanbek Bakijev elnöknek, hogy kutyává lett és teljesen becsavarodott. Ha tisztességes embernek tartja magát, a történtek után jobb, ha felakasztja magát az első fára - vetette oda Tekebajev akkor az elnöknek.

A parlamenti elnök hétfőn mindazonáltal megjegyezte, nem hiszi, hogy távozása nyomán csökkenne a feszültség a parlament és Bakijev elnök között. A kirgiz elnök és a parlament között ádáz politikai küzdelem dúl azóta, hogy a közép-ázsiai országban tavaly márciusban egy felkeléssel elűzték a hatalomból a még a szovjet időkből ott maradt elnököt, Aszkar Akajevet. A képviselők elutasították Bakijev fontos kormányzati pozíciókra szánt több jelöltjét is.