Gerzson
-3 °C
3 °C

Új magyar tanítóképző Szabadkán

MTI
2006.02.27. 14:56
Az új tanévtől, október 1-től hivatalosan megkezdi működését az Újvidéki Egyetem kebelén belül működő szabadkai Tanítóképző Kar, amely magyar oktatókat fog képezni - jelentette be hétfőn a vajdasági oktatási titkárság (a titkárság - nevével ellentétben - kvázi-minisztériumként működik).

A Bunyik Zoltán vezette tárca közleményben tudatta, hogy a karalapítás összhangban van azzal, hogy a tárca szorgalmazza a Vajdaság sajátos soknemzetiségű és sokkultúrájú jellegének érvényesítését az oktatásban, különös hangsúlyt fektetve a nemzeti kisebbségek tagjainak oktatására.

Az első autonóm magyar felsőoktatási intézmény megalakításáról január 31-én döntött az Újvidéki Egyetem tanácsa. A döntés értelmében a kar átveszi a zombori Tanítóképző Kar tanárait, munkatársai és személyzetét, taneszközeit, illetve azokat a diákokat, akik eddig a zombori tanintézet szabadkai kihelyezett tagozatán tanultak magyarul.

Kucsera Géza, Szabadka polgármestere közölte hétfőn az MTI-vel, hogy a város már megtette az előkészületeket a tanintézet befogadására. A kar egy háromszintes belvárosi műemléképületbe költözik, amelyet "sárgaházként" ismernek a szabadkaiak, és ahol sokáig menekültek éltek.