Szabina
-2 °C
15 °C

Benyújtotta lemondását a csecsenföldi miniszterelnök

MTI
2006.02.28. 14:01

Benyújtotta lemondását kedden rossz egészségi állapotára hivatkozva Csecsenföld Kreml-párti miniszterelnöke. Szergej Abramov miniszterelnök súlyos autóbalesetet szenvedett tavaly novemberben Moszkva külterületén.

A karambol után egyesek szerint nem baleset történt, hanem megpróbálták eltenni láb alól Abramovot, de ezt hivatalosan cáfolták. A csecsen kormányfő a januárban azt ígérte, februárban visszatér dolgozni, de Alu Alhanov elnök kedden bejelentette: Abramov állapota miatt nem tudja ellátni kötelezettségeit.

Alhanov nem nevezte meg a miniszterelnök utódját, de az orosz sajtó szerint Ramzan Kadirov első miniszterelnök-helyettes, Csecsenföld "erős embere", jelenlegi ügyvezető kormányfő eseélyes a posztra.

Vannak, akik szerint Csecsenföld stabilitására a rettegett milíciát vezető Ramzan Kadirov jelenti a legnagyobb fenyegetést. A Kreml szövetségesének számító ifjú vezető - a 2004-ben merénylet áldozatául esett elnök, Ahmad Kadirov fia - által irányított irreguláris alakulatok jogvédők szerint az emberrablás, kínzás és gyilkosság eszközét vetik be a politikai ellenlábasokkal szemben.