Antal, Antónia
-1 °C
4 °C

Törzsi harcok Pakisztánban

MTI
2006.03.04. 21:00
Több tucatnyian vesztették életüket szombaton a Pakisztán Afganisztánnal határos nyugati, törzsi felügyelet alatt álló területén kirobbant harcokban, derült ki a pakisztáni belügyminiszter és titkosszolgálati tisztek beszámolóiból.

Az Észak-Vazirisztán nevű törzsi területen - a fővárostól, Iszlámábádtól 300 kilométernyire délnyugatra - fekvő Mir Ali városából kiindult s az onnan néhány kilométerre fekvő Mirámsáhra is átterjedt ellenségeskedésekben az afganisztáni vallási fanatikus tálibokkal szimpatizáló helyi pastu törzsek legkevesebb 46 fegyverese, s a kormány által a térségbe küldött félkatonai egységek három tagja vesztette életét.

Az összecsapások azzal kezdődtek, hogy törzsi fegyveresek - a helyi vallási iskolák (medreszék) tanulói - tüzet nyitottak a paramilitáris erők fegyvereseit szállító járművekre. A mintegy félezer - hírek szerint kormányzati épületeket is elfoglaló - fegyverest mozgósító törzsek állásait a pakisztáni hadsereg helikopterekkel is támadta. A harcokban mindkét oldal nehézfegyvereket is bevetett.

Beszámolók szerint a törzsi fegyveresek a pakisztáni katonaság egy szerdai akcióját igyekeztek megtorolni a támadással. A hadsereg szerdai, Szaidzsi falu elleni offenzívájában legalább negyvenen vesztették életüket, a hivatalos tájékoztatás szerint iszlámisták - köztük több külföldi -, a törzsek szerint viszont helybéliek.

Pakisztán eddig mintegy 80 ezer katonát telepített az az al-Kaida nemzetközi terroristahálózat és a tálibok fellegváraként emlegetett afgán határvidékre, de nem sikerült ellenőrzése alá vonnia a területet, amely évszázadok óta ellenáll minden külső befolyásnak.

15%

Edith Eva Eger A döntés

3999 Ft
3400 Ft
15%

Pan-dji Vádirat

3499 Ft
2975 Ft