Gusztáv
-4 °C
1 °C

Irán kilépne az atomenergia-ügynökségből

MTI
2006.03.04. 21:17
A Nemzetközi Atomenergia-ügynökségből (NAÜ) való kilépéssel fenyegetőzött egy szombaton ismertté vált nyilatkozatban az iráni nemzetbiztonsági tanács titkára arra az esetre, ha a teheráni atomprogram körüli vita az ENSZ Biztonsági Tanácsa elé kerül.

Ali Laridzsáni, aki egyszersmind a nukleáris ügyekkel foglalkozó iráni tárgyalódelegáció feje, a Kurier című bécsi lapnak nyilatkozott. Az újság vasárnapi számában megjelenő interjúból már szombaton idézett a német hírügynökség.

A NAÜ kormányzótanácsa hétfőn Bécsben kezdődő ülésén foglalkozik az iráni atomprogram kérdésével, s lehetséges, hogy az ENSZ BT elé utalja az ügyet. Azután került a NAÜ vezető testülete elé az iráni atomdosszié, hogy csődöt mondott az Európai Unió és Oroszország valamennyi kísérlete a tárgyalásos rendezésre.

Az Egyesült Államok a The Washington Post szombati számában megjelent értesülés szerint 30 napos ultimátumot intézne Teheránhoz az ENSZ BT-ben, mely határidőn belül Iránnak le kellene állítania atomprogramját, s együtt kellene működnie a NAÜ ellenőreivel.