Mátyás
-6 °C
1 °C

Megtartotta első ülését az új palesztin parlament

2006.03.06. 13:09

Megtartotta első plenáris ülését hétfőn a ciszjordániai Rámalláhban az új palesztin törvényhozási tanács, amelyben a Hamász radikális mozgalom van abszolút többségben. Abdel-Azíz Duejk házelnök rövid nyitóbeszédében "a hatalmi ágak szétválasztásáról szóló alapelv tiszteletben tartására" szólított fel, és kijelentette, hogy a képviselők tevékenységének homlokterében a közbiztonság helyreállításának kell állnia. A január 25-én tartott parlamenti választások eredményeként megalakult, 132 fős törvényhozási tanácsban a Hamász 74 képviselője jutott mandátumhoz, szemben a Mahmúd Abbász palesztin elnök vezette Fatah párt 45 fős frakciójával.

Tizenkét, Izraelben fogva tartott parlamenti képviselő fényképét a szolidaritás jeleként üres székekre helyezték az ülésteremben. A Gázai övezetben élő 54 képviselő többsége nem kapott beutazási engedélyt Rámalláhba az izraeli hatóságoktól, ezért videokonferencia keretében kapcsolódott be az ülés munkájába. A gázai Hamász-képviselők közé tartozik Iszmáil Haníje is, akit kormányalakításra kért fel Abbász a parlament február 18-i alakuló ülésén.

Az első plenáris ülés napirendjét illetően heves szóváltás alakult ki Duejk házelnök és a Fatah képviselői, nevezetesen Azzám al-Ahmad frakcióvezető között. A Fatah képviselőcsoportja ellenzi, hogy a törvényhozási tanács felülvizsgálja azokat az intézkedéseket, amelyeket a távozó parlament február 13-i záróülésén fogadott el az akkor még többségben lévő Fatah támogatásával. A Hamász leginkább az ellen tiltakozik, hogy a leköszönő törvényhozási tanács Fatah-tagok kinevezését hagyta jóvá kulcsfontosságú közigazgatási tisztségekre.