Etelka, Aletta
1 °C
5 °C

Áprilisban vádat emelnek a madridi robbantás miatt

MTI
2006.03.06. 16:27

A két évvel ezelőtti robbantásos madridi terrormerénylet ügyét vizsgáló spanyol bíró április 10-re ígérte az első vádemeléseket - közölte hétfőn egy madridi bírósági tisztségviselő. A 2004. március 11-i robbantásoknak 191 halálos és több mint 1500 sérült áldozata volt. A merénylet elkövetését olyan muzulmán terroristák vállalták, akik azt állították, hogy az al-Kaida terrorhálózat nevében, bosszúból cselekedtek a spanyol alakulatok iraki jelenléte miatt.

Terrorcselekmény, illetve tömeggyilkosság elkövetésének gyanújával eddig összesen 24 személyt börtönöztek be az ügyben, de még egyikük ellen sem emeltek vádat. Több mint 80 embert hallgattak ki, majd engedtek szabadon, de változatlanul gyanúsítottnak tekintik őket.

Juan del Olmo vizsgálóbíró korábban azt mondta: reméli, hogy a merénylet második évfordulójára elkészülnek a vádiratok. Mind ő, mind maga az ügyet kezelő bíróság figyelmeztetett korábban, hogy ha az eljárást nem gyorsítják fel, akkor egyes gyanúsítottakat szabadon kell engedni, még mielőtt a tárgyalás elkezdődhetne. Több embert rögtön a merénylet után őrizetbe vettek, ám a spanyol törvények szerint gyanúsított maximum négy évig tartható rács mögött, mielőtt tárgyaláson ítéletet hirdetnek az ügyében.