Valér
2 °C
8 °C

Nem nyilatkozhat a börtönben lévő holokauszt tagadó történész

MTI
2006.03.06. 18:31

Bírói határozattal eltiltották a sajtónyilatkozatoktól az ausztriai őrizetben levő David Irving brit történészt, akit két héttel ezelőtt hároméves letöltendő börtönbüntetésre ítéltek Bécsben a holokauszt tagadása miatt.

Az illetékes bíró hétfőtől rendelte el a tilalmat, amelynek alapján Irving nem találkozhat újságírókkal, és telefonon sem adhat sajtónyilatkozatokat fellebbviteli eljárásának a befejeződéséig. A korlátozás nem csorbítja azt a jogát, hogy a fellebbviteli eljárás végéig találkozhat családtagjaival és barátaival.

A sajtónyilatkozatoktól való eltiltást annak a veszélyére hivatkozva mondták ki, hogy Irving a látogathatósági jogot rágalmazó tartalmú újabb nyilatkozatok közzétételére használhatja fel, és revizionista nézeteinek a terjesztéséhez szócsőként használhatja a sajtót. Irving elítélése óta több sajtónyilatkozatot adott, amelyekben egyebek között ismét megkérdőjelezte a zsidók szervezett kiirtását a Harmadik Birodalomban, és fasiszta államnak nevezte Ausztriát. A bécsi ügyészség már vizsgálódik a sajtónyilatkozatok ügyében, és várhatóan szerdán dönt arról, hogy milyen lépéseket tesz.

A történészt tavaly vették őrizetbe egy 16 évvel korábbi osztrák elfogatóparancs alapján, mert akkoriban két ausztriai előadásában is tagadta a holokausztot.