Piroska
-2 °C
5 °C

Japán ismét ujjlenyomatot venne a külföldiektől

2006.03.07. 10:00

Jóváhagyta a japán kormány kedden azt a törvényjavaslatot, melynek értelmében a terrorizmusellenes küzdelem jegyében a jövőben ujjlenyomatot vennének az országba érkező külföldiektől, és lefényképeznék őket. Az átdolgozott jogszabály, melyet hamarosan benyújtanak a parlamenthez, kivételt tesz a 16 éven aluli gyerekekkel és az állandó jelleggel Japánban élő külföldiekkel, köztük a koreai nemzetiségűekkel. Lehetővé tenné viszont a terroristának minősülő külföldiek kitoloncolását. Emellett megkövetelné a repülőgépektől és hajóktól, hogy a szigetországba érkezés előtt adják át az utaslistákat a japán hatóságoknak.

A japán ügyvédi kamarák szövetsége és emberi jogi aktivisták tiltakoznak a törvényjavaslat ellen, amely véleményük szerint sérti a magánélet szabadságát és az alapvető emberi jogokat. Szugiura Szeiken igazságügyi miniszter egyetértett azzal, hogy a jogszabály kérdéseket vet fel az emberi jogok vonatkozásában, de úgy vélte, hogy az illegális bevándorlás megfékezése és a terrorizmusellenes intézkedések fontosabbak ennél.

Az ügy különösen kényes Japánban, ahol sokáig érvényben volt az ujjlenyomatvétel az országban élő külföldiektől - köztük a koreai és kínai származású állampolgároktól. Utóbbiak közül sokan kényszermunkásként kerültek Japánba a második világháború előtt és alatt. A kötelező ujjlenyomatvételt csak 2000-ben szüntették meg.