Piroska
-2 °C
5 °C

Nyolc év börtön a kormányt bíráló aktivistának

MTI
2006.03.07. 11:17
Nyolc év börtönre ítéltek egy neves üzbég polgárjogi aktivistát zsarolás, sikkasztás és pénzmosás vádjával - közölte kedden a New York-i székhelyű Human Rights Watch (HRW) emberi jogi szervezet. Mutabar Todzsibajeva a legújabb áldozata annak a megtorlássorozatnak, amelyet az üzbég hatóságok indítottak ellenzékiek és emberi jogvédők ellen a tavaly májusi andizsáni felkelés véres leverése után. Az üzbég nőt, a Tüzes Szívek Klubja elnevezésű emberi jogi csoport vezetőjét hétfőn ítélte el első fokon egy üzbég körzeti bíróság.

Holly Cartner, a HRW európai és közép-ázsiai igazgatója azt mondta:Todzsibajeva pere olyan kirívóan szabálytalan volt, hogy az ítélet nem maradhat érvényben. A HRW úgy tekinti a verdiktet, mint a társadalmon belüli független hangok és bírálatok elfojtására irányuló törekvést - szögezte le.

A kelet-üzbegisztáni Andizsán városában tavaly májusban felkelés tört ki, amelyet a karhatalmi erők levertek. Emberi jogi csoportok és szemtanúk szerint a katonák a felkelés több mint 700 résztvevőjét ölték meg, de ezt a kormány tagadja. Az üzbég hatóságok a felkelés leverése után fokozták a nyomást a tekintélyelvű kormány bírálóira, több tucatnyi embert letartóztattak, perbe fogtak, sokakat súlyos börtönbüntetéssel sújtottak. Todzsibajeva, akit tavaly októberben tartóztattak le, bírálta a megtorlást.