Etelka, Aletta
3 °C
4 °C

Októbertől kezdődhet a tanítás a szabadkai magyar tanítóképzőn

2006.03.08. 20:49

Ünnepélyes keretek között aláírták szerdán az Újvidéki Egyetemen a szabadkai magyar nyelvű Tanítóképző Kar megalapításáról szóló szerződést. Az alapító okiratot Radmila Marinkovic-Neducin, az Újvidéki Egyetem rektora, Dragoslav Petrovic vajdasági tudományügyi titkár (miniszter) és Dragan Solesa, a zombori Pedagógiai Kar dékánja írta alá. Emellett Kucsera Géza, Szabadka polgármestere az egyetem rektorával szerződést írt alá, amelyben Szabadka városa vállalta, hogy otthont ad az új felsőoktatási intézménynek, és megteremti az oktatáshoz szükséges feltételeket.

Az Újvidéki Egyetem kebelében működő szabadkai tanítóképző lesz az első vajdasági magyar autonóm felsőoktatási intézmény. Megalakításáról január 31-én döntött az Újvidéki Egyetem tanácsa. A döntés értelmében a kar átveszi a zombori Tanítóképző Kar tíz tanárát, taneszközeit, illetve azokat a diákokat, akik eddig a zombori tanintézet szabadkai kihelyezett tagozatán tanultak magyarul. A zombori tanítóképző ezzel együtt Pedagógiai Karrá alakul át.

A szabadkai oktatási intézmény az október 1-től kezdődő tanévtől vesz fel diákokat, harminc hallgató iratkozhat be, közülük húszan az állam, tízen saját költségükön tanulhatnak.

A szabadkai Tanítóképző Kar megalakítását évekkel ezelőtt kezdeményezte a Vajdasági Magyar Szövetség, de részben a hatályos előírások félreértelmezése, részben pedig a belgrádi vezetők kelletlensége miatt eddig nem sikerült beindítani a tanintézetet. A magyar kormány tavaly decemberben memorandumban vállalta, hogy szakmailag és anyagilag is hozzájárul a Tanítóképző Kar létrehozásához is.