Zelma, Rajmund
-6 °C
1 °C

Berlin és Kairó a tárgyalások híve Irán ügyében

MTI
2006.03.12. 00:21
Németország és Egyiptom egyetért abban, hogy Irán esetében ki kell meríteni "a számos diplomáciai lehetőséget" - hangzott el Hoszni Mubarak egyiptomi elnök és Angela Merkel német kancellár szombati berlini találkozója után.

Az egyiptomi államfő háromnapos látogatáson tartózkodik Németországban, s szombaton azt szorgalmazta, hogy hozzanak létre atomfegyvermentes övezetet a Közel-Keleten, amelybe Izrael is beletartozna. Merkel örömét fejezte ki azzal kapcsolatban, hogy a vitatott iráni atomprogram ügye minden jel szerint a Biztonsági Tanács elé kerül.

Merkel szerint a palesztin választásokon győztes Hamasznak el kell fogadnia, hogy az erőszak nem lehet eszköz a problémák megoldására. Mubarak arra szólította fel a szélsőséges szervezetet, hogy fogadja el a közel-keleti probléma megoldása érdekében eddig aláírt megállapodásokat. "Ez elemi előfeltétele egy palesztin állam létrejöttének" - fűzte hozzá Merkel.

Mindkét politikus a mérsékeltnek tartott palesztin elnököt, Mahmud Abbászt kívánja támogatni, mindkét ország továbbra is elkötelezi magát a közel-keleti békefolyamat mellett, Izrael és a palesztin területek békés együttélését kívánja támogatni a Hamasz győzelme után is.